3ο Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας, 15 Οκτ 2019

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το 3ο Συμβούλιο της Κοινότητας Κυπαρισσίας στο γραφείο της Κοινότητας στο Δημαρχείο.

Κοινοποιήστε

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 3ο Συμβούλιο της Κοινότητας Κυπαρισσίας, στο γραφείο της Κοινότητας στο Δημαρχείο. Υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία με την παρουσία των έξι από το επταμελές συμβούλιο, ενώ υπήρξε και μικρή παρουσία πολιτών ως κοινό. 

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν αφορούσαν σε πληθώρα ζητημάτων, όπως η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε μία προσπάθεια φροντίδας της πόλης, το Λαογραφικό Μουσείο της Κυπαρισσίας, θέματα οδικής ασφάλειας, καθώς και ειδικότερες εισηγήσεις πολιτών και Συλλόγων.

(αεροφωτογραφία από Γιώργο Σαμπαζιώτη)

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στην «Υιοθεσία Σημείων» της πόλης της Κυπαρισσίας από πολίτες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη της φροντίδας και της συντήρησής τους.

Ένας δρόμος, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια γειτονιά, μία πλατεία ή ακόμη και κάποια δέντρα θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ευθύνης και προστασίας των ίδιων των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα μεριμνούν για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό τους, στο σημείο που οι ίδιοι δύνανται, ακολουθώντας πάντα τη νομοθεσία και τις συστάσεις του δήμου.

Συμφωνήθηκε να οριστεί το πρώτο ραντεβού με τους αρμόδιους του δήμου, με σκοπό την οριοθέτηση των σημείων «υιοθεσίας». Το θέμα αποτέλεσε πρόταση του «ΚΥ.ΜΑ» και παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπούς του, ενώ έγινε δεκτή ομόφωνα από το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας.

 

(φωτογραφία από Γιάννη Σελούλη)

Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στην ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού χώρου πολιτιστικής δραστηριότητας, πέραν της αίθουσας «Αλέκος Παπαδόπουλος», η οποία φιλοξενεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Κυπαρισσία, κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο.

Ο χώρος ο οποίος προτάθηκε ως εναλλακτική λύση είναι το Λαογραφικό Μουσείο της Κυπαρισσίας, που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη πλησίον του Κάστρου, του οποίου όμως η τωρινή εσωτερική και εξωτερική κτιριακή κατάσταση, απαγορεύει αυστηρά τη χρήση του για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδήλωσης ή άλλης δραστηριότητας.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας, αφού έλαβε υπ’ όψιν του τους Νόμους 3852/2010, 4555/2018 και 4623/2019, εισηγήθηκε και αποφάσισε ομόφωνα την επισκευή του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του Λαογραφικού Μουσείου της Κυπαρισσίας. Παράλληλα εισηγήθηκε την αλλαγή του ονόματος -και κατ’ επέκταση της ιδιότητάς- του, σε Κέντρο Λόγου και Τέχνης.

 

(απεικόνιση τρισδιάστατης διάβασης)

Η συνέχεια αφορούσε στην Οδική Ασφάλεια και ειδικότερα σε αυτή του περιβάλλοντα χώρου των Σχολείων της πόλης. Το θέμα αποτέλεσε σημείο συζήτησης και έντονου προβληματισμού, φανερώνοντας τη σπουδαιότητα της άμεσης διευθέτησής του.

Η εισήγηση της κ. Καραμπά Μαρίκας που ακολούθησε, περιείχε ως πρόταση τη χάραξη τρισδιάστατων διαβάσεων σε καίρια σημεία του περιβάλλοντα χώρου των σχολείων.

Η συγκεκριμένη τεχνική δημιουργεί μια οφθαλμαπάτη στα μάτια των διερχόμενων οδηγών, καθώς δίνει στις διαβάσεις την αίσθηση αιώρησής τους. Το γεγονός αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την επακόλουθη μείωση του κινδύνου ατυχήματος.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, αφού εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του, σημείωσε ότι τα σημεία που χρήζουν τοποθέτησης τρισδιάστατων διαβάσεων είναι: 

(αεροφωτογραφία από Γιώργο Σαμπαζιώτη)

επί της οδού Λαμπροπούλου στο 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας και επί της οδού Πονηροπούλου στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας, αφού έλαβε υπ’ όψιν του τους Νόμους 3852/2010, 4555/2018 και 4623/2019 και μελέτησε τις επικείμενες διατάξεις, αποφάσισε ομόφωνα και εισηγήθηκε την τοποθέτηση τρισδιάστατων διαβάσεων στα προαναφερθέντα σημεία, σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Τριφυλίας.

Το 4ο θέμα προς συζήτηση και διευθέτηση αφορούσε σε αίτηση του Συλλόγου «ΔΙΩΝ Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΥΣ».

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος κατέθεσε την υπ. Αριθμόν 16342/14-10-2019 αίτηση στην οποία και αναφέρει την ανάγκη τοποθέτησης Οδικών Πινακίδων Σήμανσης προς το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Κυπαρισσίας (ΚΔΓ Κυπαρισσίας), επικαλούμενος τη διευκόλυνση πρόσβασής του κατά τη διεξαγωγή αγώνων, για την επικείμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ’ όψιν του τους Νόμους 3852/2010. 4555/2018 και 4623/2019, αποφάσισε ομόφωνα την τοποθέτηση πινακίδας στη θέση «Νταμάρι» του οικισμού Ροντάκι, καθώς και την τοποθέτηση καθρέπτη και προειδοποιητικής πινακίδας για αναστροφή στην εν λόγω θέση.

 

(Δ.Ε.Υ.Α Τριφυλίας)

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο, αφορούσε στην καθημερινή συλλογή παραπόνων από πολίτες της Κυπαρισσίας, σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας. Ανάμεσα σε άλλα αιτήματα των πολιτών, είναι και η μείωση των τελών ύδρευσης μέχρι την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του πιθανές υπερβολές στη διασπορά ειδήσεων από τη δικαιολογημένη άγνοια πολλών πολιτών, αλλά και κατανοώντας πλήρως τη σοβαρότητα του θέματος, αποφάσισε να ζητήσει έγγραφη ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου (ΔΕΥΑΤ) σχετικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων του πόσιμου νερού, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως παλαιό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, και ύστερα από εισήγηση πολιτών της Κυπαρισσίας, προτείνει νέα δειγματοληψία από 3 διαφορετικά σημεία του δικτύου ύδρευσης: Παλιά Πόλη, Κέντρο και Παραλιακή ζώνη.

Κοινοποιήστε