Συνέχεια στις δράσεις μας

Οι δράσεις μας μέσα στην περίοδο του lockdown.

Κοινοποιήστε

Η περίοδος του lockdown για την πανδημία του κορονοϊού υπήρξε οπωσδήποτε τροχοπέδη για οποιαδήποτε εκδήλωση ή οργανωμένη δράση στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Κυπαρισσίας.

Το ΚΥ.ΜΑ εντούτοις, κατάφερε να φέρει εις πέρας ορισμένες δράσεις, προετοιμάζοντας παράλληλα και το έδαφος για δύο σημαντικά, μελλοντικά θέματα.

Η πρώτη δράση αφορούσε στην ανακατασκευή και συντήρηση των ατομικών αποδυτηρίων της κεντρικής παραλίας του Άι-Λαγούδη στην Κυπαρισσία. Η ομάδα εργασίας μας φρόντισε να διορθώσει κατεστραμμένα μέρη και αισθητικές ατέλειες των ξύλινων αποδυτηρίων, ενώ στη συνέχεια τα έβαψε, παραδίδοντάς τα πλήρως λειτουργικά. Τα έξοδα εργασίας καλύφθηκαν εξ’ ολοκλήρου από τα μέλη του ΚΥ.ΜΑ και από την τέως αντιδήμαρχο, Χάιδω Παναγιωτοπούλου.

Η ύπαρξη ασφαλών και λειτουργικών αποδυτηρίων σε μια οργανωμένη παραλία -πέραν της χρηστικής τους αξίας- είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τη σωστή εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης και των πολυάριθμων επισκεπτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η δεύτερη δράση αφορούσε στην υιοθέτηση συνοικιακού κομποστοποιητή, μια πρωτοβουλία που έγκειται στα πλαίσια της πρότασης που είχε καταθέσει το ΚΥ.ΜΑ, ‘’Υιοθετώ την πόλη μου’’ (βλέπε εδώ).

Ο κομποστοποιητής αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία βιολογικού λιπάσματος, χρησιμοποιώντας οργανικά υπολείμματα τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά και όχι μόνο, όπως φλούδες φρούτων, υπολείμματα φαγητού και καφέ, φύλλα και χόρτα ξερά, μικρά ξύλα. Η διαδικασία κομποστοποίησης με αναλυτικές οδηγίες, περιγράφεται εδώ.

Στην αρχή του έτους, το ΚΥ.ΜΑ είχε έρθει σε επικοινωνία με ομάδα αρχιτεκτόνων η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την ολική ανάπλαση και διαμόρφωση του χερσαίου χώρου του λιμανιού της Κυπαρισσίας. Το ενημερωτικό άρθρο μπορείτε να το αναζητήσετε εδώ. Την Τετάρτη 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατά την οποία η εν λόγω ομάδα παρουσίασε την εργασία της σε επιλεκτικό κοινό της πόλης μας, ελέω περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

(φωτογραφία από την εκδήλωση, πηγή: gargalianoionline)

Η ομάδα των αρχιτεκτόνων παρουσίασε με σαφήνεια κάθε πτυχή της μελέτης και έλυσε πολλές απορίες που αφορούσαν τόσο στο περιεχόμενό της, όσο και στον πιθανό τρόπο εφαρμογής της. Αναμφίβολα, πρόκειται για μία εξαιρετική και πληρέστατη πρόταση για τα δεδομένα του περιβάλλοντα χώρου, ανεξαρτήτως του τελικού χαρακτήρα του λιμανιού. Το ενημερωτικό φυλλάδιο της εκδήλωσης με όλα τα συνοπτικά στοιχεία της μελέτης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ευελπιστούμε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια μιας ολοκληρωμένης, επαγγελματικής πρότασης αξιοποίησης.

Το ΚΥ.ΜΑ, μέσω των αντιπροσώπων του στο κοινοτικό συμβούλιο, φρόντισε για την τελική διευθέτηση της πρότασής του για την τοποθέτηση πινακίδων, με σκοπό τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής από τον υπαίθριο χώρο της λαϊκής αγοράς έως το Κάστρο της πόλης. Είναι μια διαδρομή που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και που δημιούργησε η ίδια η ομάδα εργασίας του ΚΥ.ΜΑ.
Την πρόταση αυτή είχε υποστηρίξει και ο ίδιος ο δήμαρχος και είχε κατατεθεί στο κοινοτικό συμβούλιο στο οποίο και εγκρίθηκε.

(δείγμα πινακίδας)

Οι αντιπρόσωποι του ΚΥ.ΜΑ στο κοινοτικό συμβούλιο απευθύνθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης και έλαβαν την εξής ενημέρωση: ‘’η προμήθεια των πινακίδων για το σκοπό αυτό περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη αγορά υλικού η οποία αφορά σε όλο το δήμο και όχι σε μεμονωμένες κοινότητες και για αυτό παρατηρείται αυτή η αργοπορία στην επιτελική διαδικασία’’.

Έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία διεκπεραίωσης οδεύει προς το τελικό στάδιο.

Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε τους αντιπροσώπους του ΚΥ.ΜΑ ήταν η κινητοποίηση της διαδικασίας για την εκπόνηση μελέτης που αφορά στην αναστήλωση και αναπαλαίωση του παλιού κτιρίου της εθνικής τράπεζας. Το παλιό κτίριο της εθνικής τράπεζας ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου Τριφυλίας από το 1997 και αποτελεί ένα νεοκλασικό οικοδόμημα, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης από το υπουργείο πολιτισμού. Η εγκατάλειψή του είναι πολυετής και η άμεση αναστήλωση/αναπαλαίωσή του επιτακτική.

(παλιό κτίριο Ε.Τ. Κυπαρισσίας)

Οι αρμόδιοι του δήμου Τριφυλίας αναφέρθηκαν σε μία παλαιότερη μελέτη που είχε εκπονηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό, σημειώνοντας την ακαταλληλότητά της ως προς τη χρήση, καθώς αφορούσε κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο και όχι στο κτίριο αυτό καθ’ εαυτό.

Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι έχουν οι ίδιοι αναλάβει το θέμα προσωπικά και ότι η τελική διευθέτησή του είναι για αυτούς προτεραιότητα.

Το ότι η πόλη μας, η χώρα μας και ο πλανήτης όλος διανύουν μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πρωτίστως η δημόσια υγεία και ακολούθως η δημόσια οικονομία πλήττονται αλλεπάλληλα. Οφείλουμε όμως, πάντοτε μέσα στα πλαίσια ασφάλειας και πρόληψης που έχουν δοθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας, να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το έργο προσφοράς στην κοινότητά μας, όσο φυσικά περνάει από το χέρι και τις δυνατότητες του καθενός.

Το ΚΥ.ΜΑ θα συνεχίσει να προτείνει και να δρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που δίνεται στους πολίτες. Η συνεργασία με τον δήμο και τους αρμόδιους φορείς είναι διαρκής επιδίωξη, ενώ υπενθυμίζουμε ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί.

Το κάλεσμα στους συμπολίτες μας για επιπλέον στελέχωση της ομάδας εργασίας είναι πάντα ανοιχτό.

Κοινοποιήστε