Η Παιδική Χαρά στο κέντρο της Πόλης μας

Ένας όμορφος χώρος αναψυχής για τα παιδιά και τους γονείς στο κέντρο της πόλης παραμένει ανενεργός.

Κοινοποιήστε

Ένας από τους πρωταρχικούς, καθημερινούς, απαραίτητους στόχους μιας υγιούς κοινωνίας ανθρώπων είναι η επισήμανση και η εν δυνάμει επιδιόρθωση των «κακώς κειμένων» της, είτε αυτά αφορούν στην βραχυπρόθεσμη ομαλή λειτουργία της, είτε καταλήγουν να αποτελούν χρόνιο «βραχνά».

Ένα από αυτά αφορά στην πόλη της Κυπαρισσίας και είναι η Παιδική Χαρά στο χώρο του ΓΑΙΟΣΕ, η οποία παραμένει ερμητικά κλειστή εδώ και πολλά χρόνια. Ένας όμορφος χώρος αναψυχής για τα παιδιά και τους γονείς στο κέντρο της πόλης παραμένει ανενεργός, σε αχρηστία, αποτελώντας ταυτόχρονα σοβαρή εστία μόλυνσης.

Στο διάστημα που προηγήθηκε έγιναν προσπάθειες λειτουργίας του χώρου από τον Σύλλογο Γυναικών Κυπαρισσίας ΓΑΙΑ, ο οποίος και προέβη σε μία σειρά οργανωμένων ενεργειών, προκειμένου να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς.

Ας δούμε κάποια στοιχεία της ιστορίας του χώρου.

Ο χώρος της παιδικής χαράς, η οποία βρίσκεται πλησίον της Κεντρικής Πλατείας της πόλης, ανήκει στον ΟΣΕ (σημερινός ΓΑΙΟΣΕ) και παραχωρήθηκε αποκλειστικά για χρήση παιδικής χαράς, η οποία πράγματι προσέφερε χαρά και ξέγνοιαστο παιχνίδι για αρκετό καιρό.

Περνώντας τα χρόνια χωρίς συντήρηση και προσοχή, η παιδική χαρά έχασε το ρόλο της. Εγκαταλείφθηκε, παρήκμασε και έγινε απροσπέλαστη στις οικογένειες.
Το 2013, ο Σύλλογος Γυναικών ΓΑΙΑ ζήτησε να συνεργαστεί με το δήμο Τριφυλίας στις διαδικασίες αποκατάστασης, επισκευής και αναβάθμισης της παιδικής χαράς.

Η γραπτή αίτηση του συλλόγου αφορούσε στην αγορά παιχνιδιών και οργάνων κατάλληλων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Η συνδρομή του δήμου δεν υπήρξε ουσιαστική και έτσι ο σύλλογος απευθύνθηκε σε πολίτες.

Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και το αποτέλεσμα αυτής φανταστικό. Τα μέλη του συλλόγου μαζί με εθελοντές κατοίκους κατάφεραν κυριολεκτικά να αναμορφώσουν τον χώρο, με διαδικασίες που περιλάμβαναν: δημιουργία φράκτη από φυτά για την προστασία του χώρου, σύστημα ποτίσματος, δενδροφύτευση, επιδιόρθωση σπασμένων παιχνιδιών και καγκελόπορτας, καθάρισμα του χώρου από σκουπίδια- σίδερα και βάψιμο.
Ο χώρος πλέον φυλασσόταν με κλειδαριά και η πόλη είχε επιτέλους αποκτήσει ένα ζηλευτό χώρο ψυχαγωγίας για τα μικρά παιδιά.

Παρά τις προσπάθειες για να εγκριθεί ένα τότε πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε στις παιδικές χαρές και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες φύλαξης και φροντίδας του χώρου από ορισμένους πολίτες, επήλθε η απαξίωση του χώρου από την ασυδοσία και την αδιαφορία του δήμου, αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Η καταστροφή των παιχνιδιών από τη συχνή παραβίαση του χώρου και η έλλειψη αποτελεσματικής φύλαξης και συντήρησης έφεραν την παιδική χαρά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Ο δήμος «σφράγισε» την πρόσβαση και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης.

 

Σε μία σύγχρονη κοινωνία, όπου στα παιδιά είναι απαραίτητη η φυσική άσκηση,  για την ανάπτυξη και εξέλιξη των κινητικών τους δεξιοτήτων, η διαδραστική συναναστροφή με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους μέσα από το παιχνίδι και η επακόλουθη ομαλή και υγιή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, οι ευθύνες όλων είναι μεγάλες.

Το ΚΥ.ΜΑ. με εισήγησή του στο Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας θα ζητήσει την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς, αφού διευθετηθούν όλες οι απαραίτητες εκκρεμότητες, ελπίζοντας ότι θα διασφαλισθεί όχι μόνο η εύρυθμη και συνεχής λειτουργία, αλλά και η ορθή συντήρησή της.

 Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του τωρινού δήμου θεωρείται δεδομένη και η διάθεση για ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά από όλους θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο όλο εγχείρημα.

Η συνεχής ενημέρωση με σχετικά έγγραφα από τον δήμο και η παράλληλη διοργάνωση εθελοντικών δράσεων αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το ΚΥ.ΜΑ, γνωρίζοντας ότι

H σωστή και ολοκληρωμένη έρευνα ακολουθείται πάντα από εμπνευσμένο έργο.

Κοινοποιήστε